check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €75
check markProefgarantie
Heb je vragen? Bel 06-46187615

Wijntips

Tongstrelend stoofpot recept met wijn inspiratie 🥘🍷!

Wijn-spijs: recept stoofpot bij Marras Grenache

Heerlijke winterse wijn- spijs inspiratie

Herken je dat wintergevoel? Dat je opeens zo’n ongelooflijke zin hebt in een heerlijke stoofpot. En wat drink je daar dan bij? Dit zijn vragen die we vaak krijgen. Daarom geven we graag tips en recepten. Zo kun je inspiratie opdoen en genieten van heerlijke wijn en spijs combinaties. Wat te denken van…

…een tongstrelend stoofpot recept waar je tafelgasten nog lang over na zullen praten ♥ ?

Het recept is van Madri Gerber.

Madri is Zuid-Afrikaanse en als home made kok en wijnkenner zal zij regelmatig bij Kaaps Wijnhuis haar wijn – spijs suggesties delen.

De stoofpot combineert zij met Marras Grenache

Wijn spijs inspiratie met recepten van Madri Gerber

Aanbevolen: Marras Grenache 

De gekozen wijn is ongeëvenaard elegant en fruitig. Je proeft bessen, frambozen, beetje braam en dat komt met een mooi randje van mediterrane kruiden zoals tijm. Deze spannende wijn komt van een verscholen wijngaard met 40 jaar oude wijnstokken. Die groeien als stuiken op 800 meter hoogte op de Piekenierskloof, hét terroir voor Grenache uit Zuid-Afrika.

Wijnschrijvers roemen de wijn, winnaar Perswijn, Harold Hamersma is lyrisch en geeft zelfs een 9. Heerlijk te combineren en stond al op menig kerstmenu bij toprestaurants te pronken. Krijg je er al zin in?

De wijn is een feest van smaken met de stoofpot. Doch ook met geroosterde groenten gerechten, met gegrilde tonijn, eend, licht geroosterd vlees, beef carpaccio….

Kortom ontdek deze unieke Marras Grenache !

Marras-Piekenierskloof-Grenache-

Stoofpot recept 

Marrokaans geïnspireerde Lam met Pruim & Abrikozen Tajine –  Madri Gerber 

In de traditionele Zuid Afrikaanse keuken wordt er vaak iets soets geserveerd bij het hoofdmaal als tegengast voor het hartige eten.

Dat is ook terug te vinden in de Marokkaanse keuken en vir mij herkenbaar. Ik vind het geweldig hoe alle smaken tot een geheel komt als het gerecht af is. Een ware feest voor de ogen en neus maar ook voor de tong! Deze recept is voor mij een mooie voorbeeld van het perfekte balans van smaken en geuren. Mooi op de oog maar vooral strelend op de tong! Een crowd pleaser bij koude weer!

Ik heb gekozen om de Marras Piekenierskloof Grenache 2017 erbij te serveren. Het karakter van de wijn gaat mooi samen met de langzaam gegaarde vlees met pastinaak en de krachtige Marokkaanse speserijen samen met de zoete smaken van de pruim & abrikozen.  Het complimenteert de mooie fruit tonen van de Grenache. De kracht in de wijn breng een mooi balans aan deze gerecht, afgerond door de pistachios en granaatappel. Geen tajine? Gebruik dan de stoofpan.

Ingrediënten stoofpot recept: Voor 4 personen

  • 2 grote lamskenkels (op zijn Zuid-Afrikaans 🙂 waarmee lamsschenkels worden bedoeld. Te koop bij je supermarkt)
  • 45 ml olijfolie
  • 2 ui, fijngesneden
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 15 g verse gember, geraspt
  • 5 g fijne komijn
  • 3 g cayennepeper
  • 5 g paprikapoeder
  • 3 g gemalen cardamom, 3 g gemalen gember, 3 g gemalen kurkuma
  • 400 g geblikte tomaat
  • 400 g geblikte kikkererwten, uitgelekt
  • 1 groot pastinaak, geskil & in blokjes gesneden
  • 60 g gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
  • 40 g gedroogde pruimen
  • 300 ml kippenbouillon
  • 200 ml rode wijn
  • zout en peper naar smaak
  • Verse koriander
  • Verse peterselie
  • 80 g pistachios
  • 80 g granaatappelpitjes

Bereidingswijze

  1. Voorverwarm oven op 150 graden Celsius
  2. In een grote, diepe koekenpan, voeg toe 30 ml olijfolie op hoge vuur
  3. Zout en peper lamskenkels en braad ze goed aan in de pan tot goed korst vorm
  4. Verwijder de skenkels uit de pan
  5. Verlaag vuur tot medium en voeg toe overige olijfolie  en ui en roer tot het doorsigtig is
  6. Voeg toe de knoflook, gember en alle ander gemalen kruiden en roer voor 1 minuut
  7. Schep de uienmengsel in de tajine en voeg toe de tomaat, kikkererwten, pastinaak, abrikozen en pruimen
  8. Schenk de bouillon en wijn eroverheen en meng het met ander ingrediënten in de tajine
  9. Plaats de lamskenkel bovenop en schep van de mengsel eroverheen
  10. Plaats deksel van tajine erop en plaats in de oven voor 4 uren of tot de lam sag aanvoelt
  11. Breng op smaak met zout en peper
  12. Serveer met verse koriander, verse peterselie, pistachios, granaatappel pitjes en couscous

In Maart kook workshops met Madri!

Madri Gerber- koken met Madri workshops

Wil jij graag een kook workshop bijwonen met Madri?

In Maart 2020 begint Madri met kook workshops met verschillende thema’s. Wil jij graag meer details ontvangen, stuur een email naar info@dewijnlijst.nl. Of heb jij interesse in tips over wijn & spijs combinaties? Volg mij op instagram: @metmadri. Ook telefonisch bereikbaar op 06 1558 8408.

Over Madri Gerber

Madri is Zuid-Afrikaans, home made chefkok en wijnliefhebber. Vol passie en liefde voor de lekkerste gerechten en het combineren met de lekkerste wijnen, gaf zelfs kookworkshops op TV . En vanaf maart in Amsterdam.

Met Madri delen wij de liefde voor mooie wijnen, bijpassende heerlijke gerechten én Zuid-Afrika.

Wijnliefhebbers delen mooie wijnen
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Post navigation