Heb je vragen? Bel 06-46187615

Wijntips

Harold Hamersma over Chenin Blanc van Windmeul

Wat schreef familie Hamersma over Chenin Blanc?

‘Wilt u een foto van de fles opsturen naar Het Parool? Alvast dank, Harold Hamersma’.

Dat is leuk! De Windmeul Chenin Blanc geproefd door Harold. Zoiets is altijd spannend. Hoe zou hij de wijn beoordelen?

Even proberen een eerste reactie te ontlokken via de mail, en ja er komt bericht: ‘een groot genoegen deze wijn te proeven en uitstekende prijs-waardeverhouding bovendien!’.

Hij had het niet beter kunnen verwoorden want ‘hidden gem’ Windmeul Kelder staat bekend om fantastische wijnen voor weinig geld. Wijnmaker Abraham van Heerden en top keldermeester Danie Marais stoppen al hun passie in deze wijnen, veelal internationaal bekroond. Zo ook deze Chenin Blanc van gemaakt van druiven van bushvines die een mooie fruitsensatie geven.

Meneer en mevrouw Hamersma in Het Parool

Deze rubriek zorgt in Het Parool voor een stuk wijn en spijs inspiratie. Mevrouw Hamersma kookt en wijnschrijver Harold Hamersma zoekt er de wijnen bij. Zaterdag j.l is dus de Windmeul Chenin Blanc geproefd met een speciaal mosselgerecht met chorizo.

 “Maar de schelpjes bleken ook open te staan voor een kamerbreed gevulde Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc. Het meloen en peerachtige verbond zich met pancetta en chorizo. De tintelende zuren zorgden voor verfrissing.”

Lees hieronder het volledige artikel. Geniet it!

Hele mooie wijnen hadden we al ….

Nu hebben we ook hele fraaie wijn kistjes!

Om te geven en (complimenten!) te krijgen. We hebben 1-vaks, 2-vaks, 3-vaks en 6-vaks en we maken er graag een mooi cadeau van.

Bijvoorbeeld 3 Ernie Els Big Easy’s?

Of 6 speciale Windmeul Reserve’s?

Of “gewoon” een Glenelly Estate Reserve Chardonnay 2017 naast een Glenelly Estate Reserve Red 2011?!

We horen graag je wensen – dan maken we een offerte op maat.

Alternatief: Zo blijft de wijn goed op temperatuur met dit warme weer!

In het vorige bericht hebben we verteld hoe je de wijn op de goede temperatuur krijgt. Nu het vervolg! Je zit lekker buiten met dit mooie weer maar ..…. hoe houd je de wijn op de goede temperatuur?!

  1. Drink je wijnen in groot & goed gezelschap. Met 6 man/vrouw is die fles zo op en krijgt de wijn geen tijd om op te warmen!
  2. Laat af en toe een stilte vallen…. je zal zien dat ieder meteen naar zijn glas grijpt!!
  3. De glazen niet te vol schenken, in het glas warmt het veel sneller op dan in de fles.
  4. Zet gewoon de wijn koelkast op tafel!! Handig en snel. Wijn blijft zo lekker koel – zie foto.
  5. Schenk goede wijnen. Let maar eens op. Als de wijn niet goed bevalt duurt het veel langer voordat het glas op is. Een goed glas wijn blijft niet lang staan!

Alle gekheid op een glas wijn – de laatste tip is natuurlijk de belangrijkste!

Kijk dus maar snel bij onze zomerse wijnen in de aanbieding.

Zo serveer jij de wijn altijd op goede temperatuur ✅

5 tips om je wijn altijd op goede temperatuur te serveren 

Wat een zomer! Het geeft een heerlijk vakantiegevoel, maar … hoe krijgen we nu de wijn lekker koel? Juist in deze tijd van spontane etentjes, borrels en BBQ’s. Waar is de wijn die je in gedachte had ? Ai, ..die is in ieder geval niet op de goede temperatuur. Wat is de goede temperatuur eigenlijk? En duhh, is het zo belangrijk? – Jazeker, daarom wat tips wat je (snel) kan doen.

Wat is de goede serveer temperatuur van de wijn?☀

We drinken witte wijn vaak te koud en rode wijn te warm en dat is geen goed nieuws voor de smaak. Het is een gevolg van de klassieker, je kent ‘m wel: ‘Witte wijn uit de koelkast en Rode wijn op kamertemperatuur’. Het ligt iets anders.

Te beginnen bij de witte wijn. De temperatuur van onze koelkast schommelt met name tussen 3° en 5°. En dat is te koud voor de wijn, brr. Dat is jammer want witte wijn die te koud is laat vooral zijn zuren zien, en niet de fruitigheid en andere heerlijke aroma’s. De smaakpapillen worden een beetje verdoofd. Je proeft maar de helft wat de wijn te bieden en dat is jammer, toch?

Rode wijn op kamertemperatuur komt uit de periode dat we nog geen CV hadden. Binnenshuis was toen rond de 18° normaal. Nu is het 20° of hoger. Dat is te warm, waardoor de rode wijn log aanvoelt en de alcohol erg domineert. De andere kant, de rode wijn te koud serveren maakt de wijn erg hard. De tannines en de zuren hebben dan de overhand.

De juiste temperatuur komt dus ten goede aan de smaak. Wij hanteren zelf dit als houvast:

  • 17°-19° Vol en krachtig rood ( v.b.: Cabernet Sauvignon)
  • 14°-16° Licht en fruitig rood ( v.b.: Pinot Noir)
  • 10°-13° Vol en complex wit ( v.b.: Chardonnay met houtlagering), en Champagne
  • 8°-10°  Fris wit en rosé ( v.b.: Chenin Blanc)
  • 6°- 8°   Cava, Prosecco

5 tips om de wijn goed te koelen, ook als het ff snel moet

1   In een half uurtje kan je wit en rosé goed koelen. Wikkel de fles in een natte theedoek en doe hem in de koelkast, niet langer dan 30 minuten! Gebruik je een ijsemmer of teiltje? Doe dan naast ijsklontjes en water er ook een schep zeezout erbij. Dat versnelt het koelen.

2   Als het echt snel moet kan je de fles wijn in de vriezer doen. Wikkel de fles, als een mummie, in een paar velletjes nat keuken papier, gaat het nog sneller. Maar let op, zet je wekker. Want je witte of rosé wijn moet je daar niet langer dan 15 minuten laten liggen. Een rode wijn niet langer dan 5 minuten. Is het een lichte soepele rode wijn dan mag die paar minuutjes langer.

Liever natuurlijk geen vriezer, maar alles is beter dan ijsklontjes in de wijn 😳!

3   Liggen de wijnen al een paar uur in de koelkast (dus te koel)? Dan is onze tip om de witte wijn, rosé een kwartiertje voor serveren uit de koelkast te halen. De rode wijn staat al klaar in de keuken (dus te warm)? Die kan je op de onderste la van de koelkast een kwartiertje koelen.

4   Drink rode wijn in de zomer eens iets koeler dan je normaal gewend bent, 1 of 2 graden. Op 16 graden is dat heerlijk, vooral bij de meer soepele fruitige wijnen, bijvoorbeeld bij een nieuwe stijl van de Zuid-Afrikaanse Pinotage of trendy Grenache. (Tip: nu tijdelijk met zomervoordeel)

5   Eenmaal aan tafel en klaar om van te genieten? Doe de wijn in de wijnkoeler met het liefst een laagje gekoeld water erin. Dan blijft het langer op temperatuur.

Geniet van de mooie zomerse dagen met onze bijzondere selectie van zonnige Zuid-Afrikaanse wijnen. Gesondheid!

Uniek wijncadeau voor Vaderdag 🎁!

Op 17 juni is het Vaderdag!

Tijd om je vader te verwennen. Een heerlijke suggestie, wat dacht je van een Vaderdag wijncadeau. Maar dan wel iets unieks! Zet dit jaar je vader extra in het zonnetje met wel een heel bijzondere wijn…de heerlijke Ernie Els Signature 2010.

Deze wijn ziet er van buiten al schitterend uit in de fraaie cadeau verpakking. En dan de schitterende wijn van Ernie Els Winery, een Bordeaux blend die tot de top van Zuid-Afrika hoort en internationaal bekroond is. Superieure complexiteit, klasse en karakter. Ernie Els tekent voor deze wijn, het is zijn favoriet.

Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 25%, Petit Verdot/Malbec/Cabernet Franc allen 5%

Speciale Vaderdag aanbieding

Aanbieding verlopen.

Wijnmaker Louis Strydom over de Signature

Ernie Els die als topgolfer over de hele wereld reist is een grote liefhebber van Bordeaux blends. Als ambassadeur van Zuid-Afrika en met zijn streven naar perfectie wil hij de wereld laten zien dat de beste bordeaux blends ook uit Zuid-Afrika kunnen komen. Louis Strydom is als topwijnmaker Platter 5 Sterren " South African Classic" vanaf de start verbonden met het wijnavontuur van Ernie Els.

De eerste wijn van dit wijngoed was vanzelfsprekend eeen bordeaux blend – de Signature – die meteen Platter 5 sterren kreeg ” A South African Classic” .

Hieronder de wijnmaker aan het woord.

Marras met 3 Winnaars in Perswijn Zomerconcours 🎉☀️🎊

Marras valt in de prijzen bij Perswijn Zomerconcours 2018!

We zaten al in de finale, het was nog wachten hoe Marras het zou doen. Goed! Met trots kunnen we vertellen dat 3 Marras wijnen in de prijzen zijn vallen. Een mooie derde plaats en twee eervolle vermeldingen! Perswijn is het grootste onafhankelijke wijnmagazine voor wijnprofessionals en wijnliefhebbers. Meer dan 500 wijnen vanuit de hele wereld deden mee en zijn allen blind door een onafhankelijke vakjury beoordeeld. Ze zien dus niet welke wijn in het glas zit.

In het voorjaar en de zomer hebben we wat meer behoefte aan frisse witte wijnen: smaakvol maar fris is een belangrijke voorwaarde. Ook rosé wordt veel gedronken. Rode zomerwijnen zijn wijnen die in de zomer ook koeler gedronken kunnen worden, zo tussen 14 en 16 graden. Ook smaakvolle rode wijnen voor bij bijvoorbeeld gekruid vlees horen erbij. Dan liefst iets soepeler, fruitiger en lichter.

De Marras Perswijn winnaars op een rij:

Eervolle vermelding –  Marras Swartland Chenin Blanc 2017 in categorie Wit € 7,50 tot € 10,00

Geuren van honing, gele pruimen,, peer en meloen. De smaak is rijp en elegant, fijnen zuren, mild, sappig, spanning!

Eervolle vermelding –  Marras Piekenierskloof Chenin Blanc 2017 in categorie Wit € 10,00 tot € 15,00

Geuren van kweepeer, appel, gele pruimen en meloen. De smaak is stevig en sappig, goede zuren en bitters, jeugdig, spannend!

Brons- Derde plaats –  Marras Piekenierskloof Grenache 2017 in categorie Rood € 10,00 tot € 15,00

Geuren van confiture, kruiden, tijm, zuidelijk. De smaak is mooi bourgondisch, licht en elegant, fijne zure, lichte tannine.

In Zuid-Afrika, en met name in de warmere gebieden wordt Grenache belangrijker. Deze druif voelt zich prima in gebieden met arme gronden en waar weinig tot geen irrigatie mogelijk is. Grenache uit warmere gebieden kan log of te oxidatief zijn. Daarom wil wijnmaker Martin (Marras) Lamprecht een elegantere versie creëren die het terroir van Piekenierskloof reflecteert.

Perswijn signaleert deze ontwikkeling in Zuid-Afrika naar elegantie en drinkbaarheid. Heel bijzonder, want deze wijnen krijgen daarmee een lichtere kleur en uitgesproken elegant karakter. De Marras Grenache ziet Perswijn als een perfect voorbeeld van deze ontwikkeling!

We vieren dit graag met jullie met een mooie aanbieding ✅

Er is nog een Marras wijn 😃

We hebben hem niet ingezonden voor Perswijn Wijnconcours, deze Marras Shiraz/Cinsaut. Maar anders was deze vast ook in de prijzen gevallen :-).

Een intens fruitige en soepel rode wijn van bushvine druiven uit Swartland. Pruimen, klein pepertje en rijpe tannines. Als aperitief, bij geroosterd vlees en lekker koel gedronken ook baie lekker bij stevige geroosterde visgerechten.

Ook deze verukkelijke is tijdelijk in Actie, KLIK HIER om te profiteren 👌

Marras Wijn Spijs inspiratie