check markVeilig bestellen
check markIn 1-3 werkdagen thuis
check markGratis thuis vanaf €99
check markProefgarantie

Wijntips

Windmeul Reserve Pinotage krijgt 5***** Platter 2016

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Windmeul Reserve Pinotage krijgt 5***** Platter 2016

Wat is er mooier als één van je wijnhuizen de hoogste waardering – 5 sterren – krijgt (weer) van Platter?! Dat heeft Windmeul met de reserve Pinotage 2014 voor elkaar gekregen!

Behalve bij Platter is Windmeul er ook (weer) in geslaagd om ook bij ABSA tot de top 10 van Pinotages verkozen te worden. Dan doe je als wijnhuis toch iets heel moois…. Wij zijn er erg trots op!

“Red and black fruit, floral perfume plus some toasty oak but only a hint. Full but balanced with bright acidity and fine tannins. Intense but not overblown. Great length. The Windmeul Reserve 2014 was a revelation. I tasted with Hennie Coetzee and Maggie Mostert of Batonage.com as well as consulting winemaker Jonathan Snashall and it was collectively our top wine. This Paarl cellar has had success with a pretty hard-core version of Pinotage in recent times but this vintage shows real composure and complexity”

Deze TOP Pinotage is binnenkort leverbaar in Nederland, samen met de Reserve Chenin Blanc, de Reserve Cape Blend en de Reserve Cabernet Sauvignon. Verkoop zal plaatsvinden op basis van inschrijving, liefhebbers kunnen zich nu aanmelden op dit mailadres.

DSCF3810Met de wijnmaker van Windmeul, Abraham van Heerden, in gesprek in de Boardroom van Windmeul.

Tim Atkin Special Report sept 2015 – “South-Africa’s best wines are a bargain”!

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Tim Atkin Special Report sept 2015 – “South-Africa’s best wines are a bargain”!

Tim Atkin is een bekende Engelse wijn journalist. Net gepubliceerd is zijn “South Africa Special Rapport” op zijn website ook te bestellen.

Hij schrijft enthousiast over de Zuid-Afrikaanse wijnen en is zeer onder de indruk van de ontwikkelingen in de laatste 20 jaar. Met export naar 140 landen over de hele wereld, lovenswaardige initiatieven op het gebied van milieu, herkomst en betere arbeidsvoorwaarden. Werd er in 1993 nog maar 24,5 miljoen liter geëxporteerd, was dat eind 2014 422,4 miljoen liter.

Veel van die wijnen gaan anoniem, als bulkwijnen, Zuid-Afrika uit. Veel belangrijker is wat er in Zuid-Afrika bereikt wordt op het andere eind van het kwaliteits spectrum. Een combinatie van oude wijnranken (vooral voor witte wijnen), diverse ondergronden en microklimaten, investeringen, hard werken en puur het wijnmaken heeft geleid tot top wijnen uit Zuid-Afrika.

Het aantal wijnhuizen groeit snel, ontwikkelingen volgen elkaar op en Tim is meer en meer ervan overtuigd dat Zuid-Afrika de wereld iets unieks heeft te bieden. Het rapport is zeer lezenswaardig, veel aandacht voor talentvolle wijnmakers, mooie sfeerfoto’s en individuele wijn beschrijvingen en beoordelingen. Een paar interessante conclusies: Syrah is groeiend als dé rode druif voor Zuid-Afrika, Stellenbosch blijft de wijn-hoofdstad, 2015 zou wel eens het beste jaar ooit kunnen worden en ….. de beste wijnen uit Zuid-Afrika zijn een koopje!

Glennelly Grand vin in koeler

En natuurlijk zitten er wijnen en wijnmakers van ons bij! Koen Roose, Luke O’Cuineagain en de wijnen van Ernie Els, Glenelly en Wintersdrift  worden zeer gewaardeerd door Tim. De Glenelly Grand Vin Chardonnay 2014 krijgt 92 punten en de Glenelly Glass Collection Unwooded Chardonnay 90 punten. De Glenelly Lady May (85% Cabernet Sauvignon) 2012 zelfs 95 punten (!) en de Glenelly Grand Vin (blend van vooral Shiraz en Cabernet Sauvignon) 2010 94 punten!, de Glenelly Glass Collection Cabernet Sauvignon 2012 92 punten en zowel de Glass Collection Merlot als de Syrah 91 punten.  Ernie Els krijgt 92 punten voor de Signature 2012, 91 punten voor de Ernie Els Proprietors’s Blend 2013 en ook 91 punten voor de Ernie Els Proprietors Cabernet Sauvignon 2012. De Wintersdrift Pinot Noir 2014 krijgt 90 punten. Wij hopen deze Vintages snel bij ons te mogen verwelkomen.

Een aanbeveling om Tim’s rapport te lezen, wij leveren er graag de bijpassende (en beschreven) wijnen bij!

En let op: een van onze Zomerse wijndeals is “Ontdek de Grand Vins van Glenelly” !

Tim-Atkin-2

 

 

 

 

 

Overzicht van classificaties: TimAtkin_SouthAfrica2015_CapeClassification

 

Vergeten druiven

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Vergeten druiven

Vergeten druiven zijn er vele, net zoals onbekende druiven. Nu worden die laatste in het minst weinig gebruikt, maar ze hebben gekke namen, komen soms uit wijnlanden waar we nog niet vertrouwd mee zijn, of worden in een blend gebruikt, maar komen we ze zelden als cépage wijn tegen.

Hàrslevelü

Hàrslevelü is zo’n druif. Typisch Hongaars. De naam staat voor “blad van de lindenboom”. DNA wijst uit dat het ras een kruising is tussen de Hongaarse furmint en een oud in Zwitserland voorkomend druivenras plantscher. De laatste is echter ook van Hongaarse origine.  In Hongarije is hàrslevelü een onmisbaar onderdeel van de blend van de beroemde Tokaj. De dunne schil van de hárslevelű is verlokkelijk voor een goedgeleide botrytisaanval. Op die manier een bijdrage leverend aan de uitkomst: een mooie zoete weelderige wijn.

Zuid-Afrika

Je kunt ook droge wijn van deze druif maken. Dat doen ze in Zuid-Afrika. Er staat inmiddels zo’ 80 ha hier in warm gelegen wijngaarden, zoals bijvoorbeeld in Tulbagh, ten noorden van Stellenbosch. Zo levert de druif een wijn met een goudgroene kleur en met een volle aromatische kruidige smaak. Lemberg Wine Estate (Smaak van Wijn heeft de Lady en de Pinotage van dit huis in de kast) is het avontuur aangegaan met het lindenblad. Het levert ze een stevige sterrenverankering op in de Platter Gids 2015!

Hee Lady….

De hárslevelű-wijngaard stamt uit 1983. De basis voor de cépagewijn Hárslevelű maar ook voor de Lady. Een beauty met 59% viognier, 33% hárslevelű, 4 % sauvignon blanc en 4% semillon. Allemaal onmisbare delen voor een wijn die geurt naar abrikozen, honing, bloemen, nectarines en amandelen! Licht oxidatief door een rijping op 500 liter Franse eiken vaten.

De kenmerken van de bleekgele Hárslevelű zijn mooie zuren en tonen van bloemen, specerijen en perziken. Ook deze wijn rijpt op 500 liter grote Franse eiken vaten. Er worden 900 flessen gemaakt per jaar. Het is een delicate wijn, alles behalve een slobbertje. Heel goed gastronomisch inzetbaar, waarbij je kunt denken aan kaas als comté of gruyère. Amandelen. Niet te pittig aziatisch eten als een milde nasi. Avocadogerechtje met Hollandse garnalen –  zonder cocktailsaus! Risotto met paddenstoelen. Gerookt hammetje. Een wijn voor de liefhebber!

De wijnen worden geïmporteerd door het Kaaps Wijnhuis. Specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen.

Voor het originele artikel zie: Smaak van Wijn

 

Baie lekkere Bobotie: geniet van Zuid-Afrikaanse favoriet

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Baie lekkere Bobotie: geniet van Zuid-Afrikaanse favoriet

‘Zo lekker!’ klonk het meermaals.

Het combineren van wijn met eten blijft een boeiende belevenis. Ook Bobotie werd al een paar keer tijdens wijnproeverijen gecombineerd met volle doch soepele rode wijnen, ‘zo lekker’! Door het lichte zoetje in de Bobotie heerlijk met Pinotage, maar ook een frisse Chenin Blanc paste heel goed.

Bobotie is het bekendste gerecht uit Zuid-Afrika. Met gehakt, specerijen en een ‘kurkumalaag’. In 1951 werd het opgenomen in een internationaal receptenboek door de Verenigde Naties.

Het recept was echter al bekend tegen de 17de eeuw aan de Kaap. Men denkt dat het ooit begonnen is met onze eigen Jan van Riebeeck. De Hollanders wisten wel hoe je een gehaktschotel klaar kon maken. Het leuke is dat door alle Oost-Indische invloeden en hun specerijen het gerecht steeds meer smaak kreeg. Nu zouden we het een ‘fusion’ gerecht noemen.

Geniet van een stukje Zuid-Afrika thuis, met het Bobotie recept van Albert zoals je hebt kunnen proeven tijdens onze culinaire proeverij.

Ons wijnadvies:

Klik op Bobotie Recept Albert Kaaps Wijnhuis 2019  om het recept te downloaden. Op zijn Zuid-Afrikaans, ‘Geniet dit en gesondheid’!

Op bezoek bij de “Burgunders” van de buren ….

By Algemeen Reacties uitgeschakeld voor Op bezoek bij de “Burgunders” van de buren ….

Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van de wijnen uit Zuid-Afrika en in het bijzonder van onze wijnhuizen. Maar gelukkig komen er ook uitstekende wijnen uit andere landen.

Zo waren wij een paar dagen in het Ahrdal, het kleine gebied net over de grens in Duitsland vermaard om de Burgunder. In al haar verschijningsvormen, zoals de Weissburgunder, de Grauburgunder, de Frühburgunder en natuurlijk de Spätburgunder. Prachtige wijnen waarbij vooral de Frühburgunder mij enorm heeft verrast. De Frühburgunder rijpt zo’n vier weken eerder dan Spätburgunder (logisch toch, met zo’n naam….). Geen gemakkelijke druif, met lage opbrengsten per hectare (40 hl per hectare is de norm ongeveer) maar met doorgaans meer kleur en aroma dan jonge Spätburgunder.

DSCF3353 (Kopie)En dat hebben wij uitgebreid geprobeerd natuurlijk! Bij onder andere Weingut Jean Stodden, Weingut Meyer-Näkel en Weingut Kriechel. Bij de laatste hebben wij een schitterende wein-wanderung meegemaakt. Een wandeling, over de Rotweinwanderweg, stevige hellingen en tussen de wijnranken door. Met 4 proef stations onderweg hadden we geen dorst en bij terugkomst stond het uitgebreide buffet klaar en verdween de trek ook. Met nog een paar proef wijntjes erbij hebben wij genoten. Veel gezien, geproefd, ontdekt en erbij geleerd.

Die lage opbrengst per hectare en het relatief kleine gebied  heeft wel zijn invloed op de prijzen.  Goede kwaliteit en weinig aanbod leidt tot schaarste en hoge prijzen. Voor echte top Früh- of Spätburgunder moet je denken aan € 15 tot € 40 euro (Duitse prijzen= lagere BTW en geen accijns). De wijnen afkomstig van de wijnranken (speciaal geselecteerd, kleinere druiven) met het lintje kost € 39.  Gelukkig hebben wij nog wat TOP Winters Drift Pinot Noir 2013 voor € 14,95 !